Debata „Hizballáh: Globální hrozba. Případ aktivit teroristické organizace v Německu“

Datum publikace: 7. listopadu 2019

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institut uspořádalo veřejnou debatu na téma “Hizballáh: Globální hrozba. Případ aktivit teroristické organizace v Německu.” Akce se uskutečnila ve středu 6. listopadu 2019 od 17:00 do 18:30 v atriu vysoké školy CEVRO Institut (Jungmannova 17, Praha 1). Našimi hosty byli:

  • Ron Prosor, Abba Eban Institute for International Diplomacy na Interdisciplinary Center (IDC) Herzliya.
  • Daniel Cohen, Abba Eban Institute for International Diplomacy na Interdisciplinary Center (IDC) Herzliya.

Debatu uvedl moderoval Tomáš Pojar, prorektor pro zahraniční vztahy a další vzdělávání CEVRO Institutu.

Přednáška nastínila současnou podobu zahraničních operací Hizballáhu a bezpečnostní hrozby z nich plynoucí. Kriminální sítě Hizballáhu jsou rozšířeny po Evopě a generují stovky milionů dolarů nelegálních zisků za účelem financování svojí činnosti. Podstatná část kriminálních aktivit Hizballáhu probíhá na území Evropské unie, zejména Německa a Francie, přičemž Paříž ani Berlín doposud nepovažují Hizballáh za teroristickou organizaci. Přednáška proto uvedla případovou studii aktivit Hizballáhu v Německu.

Akce byla zorganizována ve spolupráci s International Institute for Counter-Terrorism na Interdisciplinary Center (IDC) Herzliya a byla podpořena firmou Česká zbrojovka a.s.

Amb. Ron Prosor vede Abba Eban Institute for International Diplomacy na Interdisciplinary Center (IDC) Herzliya. Je bývalým velvyslancem Izraele v OSN a Velké Británii a bývalým generálním ředitelem na izraelském Ministerstvu zahraničních věcí. Za více než dvě dekády na Ministerstvu zahraničí si vybudoval mezinárodní reputaci jako jeden z nejvýznamnějších izraelských diplomatů. V letech 2004 až 2007 sloužil jako generální ředitel na izraelském Ministerstvu zahraničních věcí. Jeho předchozí zkušenosti včetně působení ve Washingtonu, Londýně a Bonn byly instrumentální v navazování vztahů za Železnou oponou po pádu Berlínské zdi v roce 1989. Amb. Prosor byl také členem izraelské delegace na Summitu řeky Wye v roce 1998 a sloužil jako ministerský poradce pro politické záležitosti na izraelské ambasádě ve Washingtonu. Ron Prosor má magisterský titul v oboru politologie z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, kde promoval s vyznamenáním.

Daniel Cohen vede Strategy and Intelligence desk na Abba Eban Institute na Interdisciplinary Center (IDC) Herzliya. Je rovněž seniorním výzkumníkem v Interdisciplinary Cyber Research Center (ICRC) na Univerzitě v Tel Avivu a lektorem pro kybernetickou bezpečnost na Bar Ilan University. Daniel působil jako expert na protiteroristickou politiku a kybernetiku v Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Jeho výzkum se soustředí na protiteroristickou politiku, kybernetickou bezpečnost, kyber terorismus, vlivové operace a jak teroristické skupiny využívají internet a sociální média. Často přednáší pro soukromý sektor, vlády i bezpečnostní instituce. Daniel získal magisterský titul v oboru bezpečnostní studia na Univerzitě v Tel Avivu a bakalářský titul s vyznamenáním v oboru studia vládnutí na IDC Herzliya. Před připojením k Abba Eban Institute pracoval jako výzkumník a koordinátor v Institute for National Security Studies (INSS) a jako konzultant pro veřejný sektor i bezpečnostní instituce.

The Abba Eban Institute for International Diplomacy na Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy, IDC Herzliya je proaktivním výzkumným centrem, který aspiruje na vytváření inovativní, efektivní a proaktivní diplomatické infrastruktury pro Izrael, aby byla obnovena jeho pozice v globální aréně a potírala teroristické hrozby integrací zevrubného akademického výzkumu společně s inovativními diplomatickými strategiemi.