Kulatý stůl „Současná podoba vztahů mezi Tureckem a EU“

Datum publikace: 1. února 2020

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo kulatý stůl s názvem „Současná podoba vztahů mezi Tureckem a EU“ s Erhanem Doğanem, profesorem na Marmarské univerzitě v Istanbulu. Akce proběhla ve středu 29. ledna od 12:00 v CEVRO Institutu (Jungmannova 28/17, Praha 110 00).

Tématem setkání byl současný stav vztahů mezi Tureckem a Evropskou unií a v širším kontextu změny v turecké zahraniční politice.

Akce proběhla podle Chatham House Rules.

Kulatý stůl moderoval Tomáš Kaválek, ředitel PCMR.

Prof. Dr. Erhan Doğan je výzkumníkem a pedagogem na Katedře politologie a mezinárodních vztahů Marmarské univerzity v Istanbulu od roku 2003. Vyučuje zde kurzy týkající se komparativní politiky, Evropské unie, vztahů mezi Tureckem a EU a občanské společnosti. Jeho výzkum se soustředí na dopady interakcí mezi Tureckem a EU a jejich důsledky pro tureckou politiku. Prof. Doğan zkoumal například dopady vízové politiky EU na cestovní a politické chování tureckých občanů. Dále se věnoval otázce nárůstu vlivu občanské společnosti a nevládních organizací na tureckou zahraniční politiku. Prof. Doğan působil na Ohio State University v letech 1999 až 2000, na Free University of Brussels-ULB v roce 2002, na Dublin City Unviersity v Irsku v letech 2008 až 2009, na Higher School of Economics v Moskvě (2013) a Jawaharlal Nehru Univeristy v Indii v roce 2014.