Webinář „Co bude dál s Irákem: Update o politice, bezpečnosti a ekonomice“

Datum publikace: 18. listopadu 2020

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo webinář na téma „Co bude dál s Irákem: Update o politice, bezpečnosti a ekonomice.“ Akce proběhla online ve čtvrtek 5. listopadu 2020. Našimi hosty byli:

  • Sajad Jiyad, hostující vědecký pracovník programu pro Blízký východ a severní Afriku Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR).
  • Shivan Fazil, výzkumný pracovník programu pro Blízký východ a severní Afriku v SIPRI.
  • Aram Kokoy, nezávislý ekonomický a politický komentátor působící v Sulajmáníji.

Webinář se zabýval současným politickým, bezpečnostním a hospodářským vývojem v Iráku. Odpověděli jsme na řadu naléhavých otázek: Jaký je stav vztahů mezi Bagdádem a Erbílem? Jaký je výkon vlády premiéra al-Kadhimiho? Jaké jsou vyhlídky na skutečné politické a hospodářské reformy v Iráku? Jak pandemie ovlivnila hospodářskou a politickou situaci v KRI i ve zbytku Iráku? Co můžeme očekávat od blížících se voleb v Iráku?

Webinář moderoval Tomáš Kaválek, ředitel PCMR.

Sajad Jiyad je hostující vědecký pracovník programu pro Blízký východ a severní Afriku Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR). Sajad je iráckým politickým analytikem pobývajícím v Bagdádu. Dříve působil jako ředitel Al-Bayan Center, iráckého think-tanku. Věnuje se zejména veřejné politice a vládnutí v Iráku a budování kapacit veřejných institucí a organizací občanské společnosti skrze konference, workshopy a tréninkové programy. Sajad často publikuje a je citován médii a zároveň spolupracuje s mezinárodními organizacemi a think-tanky, pro které provádí terénní výzkum v Iráku. Sajadovo vzdělání zahrnuje otázky ekonomiky, politiky a islámských studií.
Shivan Fazil je výzkumný pracovník programu pro Blízký východ a severní Afriku v SIPRI. Soustředí se na analýzu konfliktů, budování odolnosti a sociální koheze a obhajobu práv etnických a náboženských menšin v Iráku, kde pracoval přes pět let pro různé vládní i nevládní organizace. Ve svém výzkumu se věnuje demokracii a vládnutí, genderu a mládeži a to zejména v Iráku, Turecku a Íránu. Dříve pracoval jako projektový specialista pro United States Institute of Peace, Oxfam GB a jako ředitel a výzkumný asistent v Middle East Research Institute. Jako irácký analytik pravidelně komentuje politickou a bezpečnostní dynamiku a překážky stabilizace a vládnutí po vojenské porážce ISIS pro zahraniční média.
Aram Kokoy je nezávislý ekonomický a politický komentátor působící v Sulajmáníji. Dříve působil jako člen politbyra irácké kurdské politické strany Koalice pro demokracii a spravedlnost. Také pracoval jako pedagog pro American University in Iraq v Sulejmániji a pro Komar University for Science and Technology. Aram též pracoval pro Middle East Research Institute jako juniorní výzkumník. Věnuje se veřejné politice, ekonomickému rozvoji, politické ekonomii a trhu práce. Je rovněž absolventem Fullbrightova programu a má magisterský titul v interdisciplinárních studiích soustředících se na aplikovanou ekonomii, sociologii a politologii.