Webinář „Přítomnost a budoucnost islamismu“

Datum publikace: 21. listopadu 2020

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo webinář na téma „Přítomnost a budoucnost islamismu“. Akce proběhla online ve středu 11. prosince 2020. Našimi hosty byli:

  • Gilles Kepel, profesor na Pařížské univerzitě věd a literatury (PSL).
  • Marek Čejka, docent a pedagog, Katedra teritoriálních studií, Mendelova univerzita v Brně.

Webinář se zabýval dnešním stavem islamismu v kontextu nedávného vývoje po Arabském jaru a nástupu ISIS na Blízkém východě a v severní Africe.  Naši hosté také debatovali o tendencích budoucího vývoje a vlivu islamismu v regionu a v Evropě. Taktéž jsme zhodnotili rozdílné dopady současných frankofonních a anglických diskurzů v porozumění fenoménu islamismu na českou debatu o tomto tématu. Tato témata jsou rovněž podrobně pokryta v nejnovějších knihách obou hostů. Profesor Kepel na toto téma napsal Away from Chaos: the Middle East and the Challenge to the West a dr. Čejka knihu Korán, meč a volební urna – zdroje a podoby islamismu.

Webinář moderoval Tomáš Kaválek, ředitel PCMR.

Akce byla uspořádána ve spolupráci s Forum2000.

Gilles Kepel je francouzský politolog and arabista, který se soustředí na současný Blízký východ and muslimy na Západě. Pan Kepel je profesorem na Paris Sciences and Lettres University (PSL), vedoucím Programu Blízkého východu Středomoří na Ecole Normale Supérieure a ředitelem Middle Eastern Mediterranean Freethinking Platform na Università della Svizzera italiana v Luganu. Napsal řadu široce uznávaných knih, včetně titulu Terror in France: The Rise of Jihad in the West, který byl přeložen do angličtiny a nejnovější Away from Chaos: the Middle East and the Challenge to the West (Columbia University Press, 2020), která je podle New York Times „excelentním základem pro kohokoliv, kdo se chce vpravit do současného dění v regionu.“

Marek Čejka se soustředí na regionu Blízkého východu, na vztahy mezi náboženstvím a politikou, náboženským radikalismem a terorismem. V současnosti působí jako docent a pedagog na Mendelově univerzitě v Brně na Katedře teritoriálních studií. V letech 2001 až 2002 působil na Hebrew University v Jeruzalémě a v roce 2013 až 2014 pobýval v Harthford Seminary v USA v rámci Fullbrightova programu. Mezi jeho knihy patří Judaismus a politika v Izraeli (2002, 2009), Izrael a Palestina (2005, 2007), Encyklopedie blízkovýchodního terorismu (2007), Rabíni naší doby (publikováno rovněž pro Routledge v roce 2016 společně s R. Kořanem) a Korán, meč a volební urna – zdroje a podoby islamismu (2020). Marek Čejka také provozuje blog o Blízkém východu, který naleznete zde.