Webinář „Současný stav ISIS v Sýrii a Iráku: Úpadek, přežívání nebo vzestup?”

Datum publikace: 1. února 2021

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo webinář na téma „Současný stav ISIS v Sýrii a Iráku: Úpadek, přežívání nebo vzestup?” Akce proběhla online ve čtvrtek 28. ledna 2021. Našimi hosty byli:

  • Kamiran Sadoun, nezávislý novinář a reportér, Irácký Kurdistán a Sýrie.
  • Paula Montserrat García, výzkumná pracovnice Centra pro civilisty v konfliktu (CIVIC), Irácký Kurdistán.

Webinář nabídl aktuální informace o současné situaci takzvaného Islámského státu v Iráku a Sýrii (ISIS) a jeho aktivitách a strategiích v Iráku a Sýrii (ISIS). V rámci webináře byly zhodnoceny současné schopnosti ISIS, modus operandi, pokračující útočiště a místa působení, jakož i dopady činnosti ISIS na civilní obyvatelstvo. Dále jsme se zabývali úspěchy a úskalími místních autorit v reakci na aktivity ISIS, ať už se jedná o správu vedenou Syrskými demokratickými silami, syrský režim nebo federální v Iráku a regionální vládu v Iráckém Kurdistánu.

Webinář moderoval Tomáš Kaválek, ředitel PCMR.

Kamiran Sadoun je oceněný kurdský novinář a fixer věnující se regionům syrského a iráckého Kurdistánu od roku 2014. Pokrýval všechny významné bitvy proti ISIS od Khanaqínu v Iráku po Kobaní v Sýrii. Po teritoriální porážce ISIS pokračoval v intenzivní práci v Sýrii a v Iráku. V roce 2020 získal Cenu Kurta Schorka pro fixery v mezinárodní novinařině. V letech 2015 až 2017 pracoval s NPR jak v Sýrii tak Iráckém Kurdistánu. Kamiran pracoval jako fixer a napsal řadu článků pro média jako The Telegraph, The Independent, The Times, Washington Post, The New York Times, The Los Angeles Times či ABC News.

Paula Montserrat García je výzkumnice v Centru pro civilisty v konfliktech (CIVIC) v Iráku. V CIVIC Paula prováděla výzkum hrozeb vůči ochraně civilistů v provincii Kirkúk ze strany státních a nestátních aktérů a dále studii o politické fragmentaci Sindžáru a její dopady na stabilizaci oblasti a vliv bezpečnostních aktérů a státních autorit, na návrat vnitřně vysídlených osob a problémy vnímané rodinami ISIS. Předtím působila na American University of Kurdistan in Dohuk (AUK) jako výzkumnice a pedagožka. Její výzkum se soustředí na dynamiku mezi politickými a bezpečnostními aktéry, překážky pro návrat vnitřně vysídlených osob a soupeřící regionální zájmy v Sinžáru a západní Nínavá.