Webinář „Arabské jaro deset let poté: Úspěchy a propady politické transformace v Tunisku, Egyptě a Alžírsku“

Datum publikace: 2. března 2021

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo webinář na téma „Arabské jaro deset let poté: Úspěchy a propady politické transformace v Tunisku, Egyptě a Alžírsku.“ Akce proběhla online ve čtvrtek 25. února 2021. Našimi hosty byli:

  • Tereza Jermanová, odborná asistentka na Katedře blízkovýchodních studií Univerzity Karlovy a výzkumná pracovnice Asociace pro mezinárodní otázky, Praha, Česká republika.
  • Kareem Taha, zástupce výkonného ředitele Egyptian Front for Human Rights, Brno, Česká republika.
  • Jessica Northey, výzkumná pracovnice Center for Trust, Peace and Social Relations na Coventry University, Velká Británie.

Webinář poskytl aktuální informace o současném stavu politické opozice a celkové politické stability v Tunisku, Egyptě a Alžírsku v předvečer desetiletého výročí tzv. arabského jara. Hodnotili jsme nelehké cesty demokratizaci i příklony autoritářství v těch severoafrických zemích a určovali pravděpodobné cesty dalšího politického vývoje.

Webinář moderoval Tomáš Kaválek, ředitel PCMR.

Tereza Jermanová je odbornou asistentkou na Katedře Blízkého východu Karlovy univerzity a výzkumnice v Asociaci pro mezinárodní otázky (AMO). Její výzkum se soustředí na průsečík mezi studiem současného Blízkého východu a severní Afriky a komparativní politikou. Věnuje se demokratizaci, zejména otázce, jak političtí aktéři navigují období poté, co se autoritářští vůdci vzdají moci. Tereza pracuje na knize, která zkoumá procesy přípravy nových ústav po protestech v letech 2010 a 2011 v Egyptě a Tunisku. Kniha staví na originálním terénním výzkumu v obou zemích v letech 2013 až 2019. Získala doktorát v oboru komparativní politiky na University of Warwick v roce 2019 a magisterský titul s vyznamenáním v oboru politika severní Afriky na University of Exeter v roce 2013. Její výzkum se objevil v Political Research Quarterly a Acta Politica.

Kareem Taha je zástupce ředitele Egyptian Front for Human Rights. Je egyptským obráncem lidských práv, který začal se svým aktivismem v roce 2008 v rámci mládežnického hnutí 6. dubna. Za svůj aktivismus byl třikrát uvězněn v letech 2010, 2014 a 2015. Kareem byl egyptskými autoritami fyzicky mučen a v roce 2015 byl odsouzen k smrti za svůj lidskoprávní aktivismus. Uprchnul z Egypta do České republiky, kde nyní žije jako politický uprchlík již šest let. V roce 2017 Kareem založil Egyptian Front for Human Rights (EFHR) v České republice. EFHR provádí výzkum a věnuje se lobování na mezinárodní úrovni.

Jessica Northey je výzkumnice na Centre for Trust, Peace and Social Relations na Coventry University, kde rovněž působila v letech 2018 až 2020 jako ředitelka postgraduálního výzkumu. Od roku 2007 pracovala v Alžírsku a napsala knihu Civil Society in Algeria: activism, identity and the democratic process, (I.B.Tauris, 2018). V současnosti je vedoucí výzkumného týmu Britské akademie „Imagining the Future: Engaging young people on environmental challenges to create new and sustainable livelihoods in Algeria” v rámci Youth Futures programme. Jessice je rovněž výzkumnice na projektu “Youth, Violence and Conflict Transformation: Exploring mobilisation into violence and the role of youth in peacebuilding,” který financuje Ferguson Trust. Od roku 2013 působí jako expertka v rámci Bertelsmann Foundation a provedla řadu projektů pro Britskou akademii, Sekretariát Commonwealthu, Westminster Foundation, britské ministerstvo vnitra, Světovou banku či Evropskou unii.