Debata „Vítězství Tálibánu v Afghánistánu: Dopady stažení USA na evropskou a globální bezpečnost“

Datum publikace: 14. října 2021

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) a Centrum transatlantických vztahů (PCTR) CEVRO Institutu uspořádalo debatu na téma „Vítězství Talibanu v Afghánistánu: Dopady stažení USA na evropskou a globální bezpečnost.“ Akce proběhla v pondělí 11. října od 17:00 v atriu Vysoké školy CEVRO Institut (Jungmannova 17, Praha 1). Naším hostem byl:

  • Gilles Kepelem, profesor na Paris Sciences and Lettres University (PSL).

Akce se konala v rámci Festivalu demokracie pořádaného organizací Forum 2000.

Debata se zaměřila na důsledky chaotického stahování koaličních sil z Afghánistánu a na to, že Taliban opět rozhodujícím způsobem převzal kontrolu nad zemí. V důsledku toho byla diskutována řada naléhavých otázek, například co to znamená pro islamistická hnutí po celém světě, a to jak v islámském světě, tak na Západě? Co znamená stažení USA z Afghánistánu a pravděpodobně také ze Středního východu a Evropy v souvislosti s opětovným zaměřením Washingtonu na jižní Pacifik? Jaké důsledky to bude mít  pro evropskou bezpečnost?

Debatu moderovali Tomáš Pojar, člen Rady PCTR a prorektor Vysoké školy CEVRO Institut a Tomáš Kaválek, ředitel PCMR.

Gilles Kepel je francouzský politolog and arabista, který se soustředí na současný Blízký východ and muslimy na Západě. Pan Kepel je profesorem na Paris Sciences and Lettres University (PSL), vedoucím Programu Blízkého východu Středomoří na Ecole Normale Supérieure a ředitelem Middle Eastern Mediterranean Freethinking Platform na Università della Svizzera italiana v Luganu. Napsal řadu široce uznávaných knih, včetně titulu “Terror in France: The Rise of Jihad in the West”, který byl přeložen do angličtiny a nejnovější “Away from Chaos: the Middle East and the Challenge to the West” (Columbia University Press, 2020), která je podle New York Times „excelentním základem pro kohokoliv, kdo se chce vpravit do současného dění v regionu.“