Debata „Irák po volbách: Mezi odolným statem quo a hybateli změny“

Datum publikace: 23. listopadu 2021

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo veřejnou debatu na téma „Irák po volbách: Mezi odolným statem quo a hybateli změny.“ Akce proběhla ve čtvrtek 18. listopadu od 17:00 v atriu Vysoké školy CEVRO Institut (Jungmannova 17, Praha 1). Naším hostem byl:

  • Hiwa Osman, oceňovaný irácký kurdský novinář, analytik a komentátor.

V Iráku se 10. října konaly ostře sledované předčasné parlamentní volby. Přestože volební účast byla podle nového volebního zákona rekordně nízká (43%), říjnové volby přinesly změnu rozložení sil na šíitské, sunnitské i kurdské politické scéně. Volební vítězství si připsal šíitský klerik Muqtada al-Sadr, zatímco šíitští aktéři naklonění Íránu ztratili svoji pozici v parlamentu. Máme očekávat výrazné změny v irácké politice, nebo převládne odolný status quo konsensuální vlády? Jaká bude role USA a Íránu v novém povolebním uspořádání? Jaké důsledky to bude mít pro iráckou stabilitu, reformní agendu a vyhlídky na další vlnu lidových protestů?

Akci moderoval Tomáš Kaválek, ředitel PCMR CEVRO Institutu.

Hiwa Osman je oceňovaný irácký kurdský novinář, analytik a komentátor. V letech 2005-2008 působil jako mediální poradce prezidenta Džalála Talabáního. Je předním komentátorem a analytikem politiky a médií Kurdistánu a Iráku. Je často citován v médiích v souvislosti s Irákem a širšími kurdskými záležitostmi na Blízkém východě.