Kulatý stůl „Irák po volbách: Co můžeme očekávat?“

Datum publikace: 23. listopadu 2021

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo kulatý stůl s názvem „Irák po volbách: Co můžeme očekávat?“ s Hiwou Osmanem, oceňovaným iráckým kurdským novinářem, analytikem a komentátorem. Akce proběhla v pátek 19. listopadu od 11:30 do 13:00 v CEVRO Institutu (Jungmannova 28/17, Praha 110 00).

Cílem tohoto uzavřeného expertního setkání byla diskuse na výsledky předčasných parlamentních voleb, které se v Iráku konaly v říjnu 2021, a jejich důsledků. Zevrubně jsme probrali největší překvapení, vítěze a poražené na šíitské, sunnitské i kurdské politické scéně. Zhodnotili jsme jak kvalitu samotného volebního procesu, tak dopady nového volebního systému na celkové výsledky voleb a volební strategii politických bloků. Rovněž jsme debatovali nad budoucím politickým a bezpečnostním vývojem v kontextu procesu formování nového kabinetu. Setkání proběhlo podle Chatham House Rules.

Kulatý stůl moderoval Tomáš Kaválek, ředitel PCMR.

Hiwa Osman je oceňovaným iráckým kurdským novinářem, analytikem a komentátorem. V letech 2005-2008 působil jako mediální poradce prezidenta Džalála Talabáního. Je také předním komentátorem a analytikem politiky a médií Kurdistánu a Iráku. Je často citován v médiích o Iráku a širších kurdských záležitostech na Blízkém východě.