Debata „Mali: Nové bojiště ve válce proti teroru?“

Datum publikace: 2. prosince 2021

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo veřejnou debatu na téma „Mali: Nové bojiště ve válce proti teroru?“. Akce proběhla ve středu 1. prosince od 17:00 v atriu Vysoké školy CEVRO Institut (Jungmannova 17, Praha 1). Našimi hosty byli:

  • Dr. Aly Tounkara, ředitel Centra pro bezpečnostní a strategická studia v Sahelu a výzkumný pracovník a pedagog na Université des Lettres et des Sciences Humaines de Bamako.
  • Jan Havránek, MALD, náměstek pro řízení Sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany ČR.

Naši hosté debatovali o současné bezpečnostní a geopolitické situaci v Mali a státech G5 Sahel v kontextu zapojení českých a dalších evropských vojenských složek v boji proti radikálním islamistům.

Akci moderoval Vojtěch Bílý, výzkumník Centra blízkovýchodních vztahů (PCMR).

Dr. Aly Tounkara je ředitel Centra pro bezpečnostní a strategická studia v Sahelu (Centre des Études Sécuritaires et Stratégiques au Sahel – CE3S), výzkumný pracovník a pedagog na Université des Lettres et des Sciences Humaines de Bamako (ULSHB) a autor řady vědeckých textů. Je expert na otázky radikálního islamismu, pravidelný komentátor v lokálních i světových médiích. Jeho výzkum se zaměřuje na bezpečnostní otázky v rámci Sahelu, politický islám a gender. Realizoval řadu studií na téma náboženského extremismu. Spolupracuje s řadou národních i mezinárodních nevládních organizací působících v Africe.

Jan Havránek je v současné době náměstkem pro řízení Sekce obranné politiky a strategie na Ministerstvu obrany. Do října 2020 působil jako poradce pro politiku v oddělení analýz a plánování v kanceláři generálního tajemníka NATO v Bruselu. Předtím byl ředitelem odboru zahraničních pracovišť Ministerstva obrany a představitel ČR v aliančním Výboru pro obrannou politiku a plánování (2014-2017). V letech 2011- 2013 pracoval na Sekci obranné politiky a strategie Ministerstva obrany jako zástupce ředitele sekce a později jako vrchní ředitel sekce / zástupce 1. náměstka ministra obrany. Působil také v kabinetu ministra obrany na pozici poradce pro zahraniční vztahy (2010-2011). Pravidelně přednáší na odborných konferencích k otázkám transatlantických vztahů, evropské bezpečnosti, NATO a obranné politiky. V minulosti spolupracoval s řadou think-tanků, zejména Prague Security Studies Institute, Asociace pro mezinárodní otázky a washingtonské Center for European Policy Analysis. V roce 2013 získal ocenění magazínu Diplomatic Courrier jako jeden z 99 nejvlivnějších lidí do 33 let na poli mezinárodních vztahů. V roce 2009 dokončil magisterský titul v oboru mezinárodní vztahy na Fletcher School of Law and Diplomacy v americkém Bostonu.