Kulatý stůl s Aramem Mahmúdem „Irák po 20 letech: Země na kritické křižovatce“

Datum publikace: 17. dubna 2023

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo uzavřený kulatý stůl s názvem „Irák po 20 letech: Země na kritické křižovatce.“ Naším hostem byl Aram Mahmúd, který přednáší na Komar University of Science and Technology v Sulejmániji a během mandátu prezidenta Barhama Saliha působil jako člen Poradní rady iráckého prezidentství. Akce se konala dne 12. dubna 2023 na CEVRO Institutu (Jungmannova 28/17, Praha).

Irák zůstává i dvacet let po pádu režimu Saddáma Husajna zemí, které je sužováno řadou problémů včetně endemické korupce, které je integrální součástí současného iráckého politického systému, nedostatek ekonomické diverzity, eroze státní autority, ale i demografické tlaky či problematické vztahy mezi Bagdádem a Erbílem. Nový kabinet Muhamada Šía al-Súdání představil ambiciózní reformní agendu a rovněž řeší nové výzvy jako otázku rozvoje iráckého plynového sektoru či americké restrikce na irácké finanční transakace. Saúdské Arábie a Írán zároveň pokračují ve vzájemném sbližování, což může být signálem měnící se regionální mocenské dynamiky. Odpovídali jsme na klíčovou otázku: Jakým směrem se Irák ubírá s novou vládou? Máme očekávat pokračování statusu quo s dalším zhoršováním celkové situace v Iráku, anebo se nacházíme v bodě kritické změny, která přinese potřebné reformy a změnu?

Akce proběhla podle Chatham House Rules.

Debatu moderoval Tomáš Kaválek, ředitel Centra blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu.

Aram Mahmúd (Aram Kokoy) získal magisterský titul v oboru Interdisciplinární studia na Oregon State University a v současnosti přednáší na Komar University of Science and Technology v Sulejmániji v Iráckém Kurdistánu. Mezi léty 2019 a 2022 Aram půosbil během mandátu prezidenta Barhama Saliha jako člen Poradní rady iráckého prezidentství. Působil rovněž ve vedení Koalice pro demokracii a spravedlnost, politické strany, která kandidovala v iráckých parlamentních volbách v roce 2018. Aram je rovněž častým ekonomickým a politickým komentátorem pro irácká média.