Debata „Arménská cesta k demokracii v turbulentním regionu: Potřeba bezpečnosti a stability“

Datum publikace: 12. května 2023

Centrum transatlantických vztahů (PCTR) a Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo debatu s premiérem Arménské republiky Nikolem Pašinjanem s názvem „Arménská cesta k demokracii v turbulentním regionu: Potřeba bezpečnosti a stability.“ Akce se konala ve čtvrtek 4. května od 18:00 v atriu CEVRO Institutu.

Debatu moderoval Alexandr Vondra, poslanec Evropského parlamentu a Tomáš Pojar, poradce pro národní bezpečnost Vlády České republiky.

Pro video záznam z akce klikněte na tlačítko níže.

Životopis premiéra Nikola Pašinjana

Nikol Pašinjan se stal premiérem Arménské republiky dne 2. srpna 2021. Stál v čele politické strany Občanská smlouva a stal se kandidátem této strany na post premiéra během mimořádných voleb do Národního shromáždění, které se konaly v roce 2021. Jeho strana získala 53,91% hlasů. Do parlamentu byl též zvolen v roce 2017 a poprvé se stal členem Národního shromáždění v roce 2012.

Nikol Pašinjan je profesí novinář od roku 1992. V roce 1998 založil noviny Oragir, která však byly zrušeny politicky motivovaným soudním rozhodnutím v roce 1999. Nikol Pašinjan byl odsouzen na jeden rok vězení za pomluvu ministra národní bezpečnosti Serže Sarkisjana. Mezi roky 1999 a 2012 byl editorem novin Haykan Zhamakak (Arménský čas).

Pašinjan byl kritický vůči blízkým vztahům Arménia a Ruska a byl zastánce sblížení s Tureckem. Po prezidentských volbách v březnu 2008 Pašinjan svolával demonstrace proti volebními podvodu. Následně byl odsouzen za organizování nepokojů, ukrýval se do poloviny roku 2009 a byl odsouzen k sedmi letům vězení za roli v protestech. Ve vězení pak strávil jeden rok a jedenáct měsíců do 27. května 2011, kdy byla vyhlášena amnestie. Byl považován za vězně svědomí jak v Arménii tak v rámci mezinárodní komunity.