Kulatý stůl „Autonomní administrativa severní a východní Sýrie: Mezi kladivy a kovadlinami“

Datum publikace: 23. listopadu 2023

Centrum blízkovýchodní vztahů (PCMR) Vysoké školy CEVRO uspořádalo uzavřený kulatý stůl „Autonomní administrativa severní a východní Sýrie: Mezi kladivy a kovadlinami“ s představiteli Syrské národní koalice dr. Abdelhakimem Bacharem, Abdullahem Kaddo a dr. Mohamadem Nazirem Hakimem. Akce se konala dne 14. listopadu 2023 na Vysoké škole CEVRO.

Autonomní administrativa severní a východní Sýrie (NES) čelí řadě výzvám pramenícím z vnitro-syrské, regionální i globální dynamiky. Syrský konflikt zůstává silně transnacionalizovaný s řadou zainteresovaných vlivných aktérů. Někteří z nich podporují syrský režim, jiní podporují rozličné opoziční skupiny. Všichni aktéři mají soupeřící zájmy a vize poválečného uspořádání Sýrie obecně a osud NES konkrétně. NES se nachází upostřed komplexní pavučiny vztahů a neslučitelných představ. NES zároveň čelí vnitřním problémům, včetně rapidně zhoršující se ekonomické situace. Vnitro-kurdské vztahy i vztahy mezi Araby a Kurdy jsou čím dál více problematické. ISIS, byť teroritoriálně poražen, zůstává bezpečnostní výzvou. Během kulatého stolu jsme adresovali současnou situaci NES a Sýrie se zaměřením na výzvy, kterým NES čelí.

Debatu moderoval Tomáš Kaválek, ředitel Centra blízkovýchodních vztahů (PCMR) Vysoké školy CEVRO

Akce proběhla podle Chatham House Rules.

Dr. Abdelhakim Hawass Bachar (nar. 1958) je viceprezidentem Národní koalice syrských revolučních a opozičních sil. Jako seniorní kurdský opoziční politik se připojil k Demokratické straně Kurdistánu v Sýrii (KDPS) v roce 1978. V letech 2007 až 2014 sloužil jako tajameník této strany. V roce 1995 přežil pokus o atentát Kurdské strany pracujících (PKK) kvůli jeho roli v podpoře irácké kurdské Demokratické strany Kurdistánu. Je jedním ze signatářů tzv. Damašské deklarace z roku 2005. V roce 2011 stál u zrodu syrské kurdské opoziční koalice Kurdské národní rady (ENKS) a byl jejím prvním předsedou. Později působil jako předseda Výboru pro zahraniční vztahy ENKS. V důsledku represe syrského režimu byl donucen opustit zemi ke konci roku 2011.

Abdullah Kaddo (nar. 1964) je členem Politickéh orgánu Národní koalice syrských revolučních a opozičních sil od roku 2018. Je aktivní v syrské kurdské opoziční politice od roku 1984 a je členem politbyra strany Yekiti. Abdullah Kaddo je rovněž členem Asociace kurdských spisovatelů a novinářů v Sýrii. Často publikoval o syrských politických a kultirních záležitostech obecně a o kurdských jazykových a kulturních právech obecně. Čelil represím ze strany syrského režimu a na konci roku 2013 byl na šest měsíců zatčen autoritami NES v severovýchodní Sýrii.

Dr. Muhamad Nazit Hakim (nar. 1950) je členem Generálního shromáždění Národní koalice syrských revolučních a opozičních sil. Působí v rámci Národního hnutí budoucnosti. Připojil se k islamistickému opozičnímu politickému hnutí v Sýrii během studií a byl donucen ze Sýrie uprchnout v roce 1976. Je jedním ze zakladatelů Syrské národní rady a Syrské národní koalice. V rámci Syrské národní koalice působil jako člen politbyra a jako vedoucí zahraničního zastoupení v Turecku. Dr. Muhamad má tři doktoráty a působil na francouzských univerzitách a zároveň byl ředitelem Le Circuit Electrique ve Francii..