Kulatý stůl „Ruské vměšování na Blízkém východě: Perspektiva Jeruzaléma“

Datum publikace: 2. dubna 2024

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) Vysoké školy CEVRO  ve spolupráci s Asociací pro mezinárodní otázky (AMO) uspořádalo uzavřený kulatý stůl „Ruské vměšování na Blízkém východě: Perspektiva Jeruzaléma“ s Vladimirem (Ze´evem) Khaninem, předním expertem na izraelsko-ruské vztahy a politiku a na rusky mluvící židovskou komunitu v Izraeli a Izraelskou diasporu. Akce se konala 18. března 2024 na Vysoké škole CEVRO.

Debatu moderoval Pavel Havlíček, analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

Akce proběhla podle Chatham House Rules.

Vladimir Ze´ev Khanin (nar. 1959) je izraelský odborník na rusky mluvící židovskou komunitu v Izraeli a diaspoře, izraelskou společnost a vztahy a politiku mezi Izraelem a FSU. V roce 1989 získal titul Ph.D. v oboru politologie a soudobé dějiny na Moskevském institutu afrických studií Akademie věd SSSR a v roce 1991 dokončil postdoktorandské studium v Institutu ruských a sovětských studií na Oxfordské univerzitě ve Velké Británii. Od své diaspoře do Izraele v roce 1992 až do roku 1999 působil jako lektor a výzkumný pracovník na katedře dějin Blízkého východu a Afriky a v Cummingsově centru pro ruská a východoevropská studia Telavivské univerzity. V letech 1998-2012 a znovu od roku 2022 přednáší politologii (v současné době jako mimořádný profesor) a v současné době vede výzkumný program postsovětských konfliktů v Begin-Sadatově centru pro strategická studia na Bar-Ilanově univerzitě. V letech 2012-2020 (od roku 2013 jako docent) vyučoval politická a židovská studia na Ariel University a v letech 2009-2022 působil také jako hlavní vědecký pracovník (hlavní vědecký expert a zástupce generálního ředitele pro výzkum) izraelského ministerstva pro diasporu a integraci. Od roku 2018 působí prof. Khanin také jako akademický předseda Institutu euroasijských židovských studií, který založil Euroasijský židovský kongres.

Pořádal hostující kurzy a veřejné přednášky v izraelské vládě, politice a společnosti FSU na několika univerzitách a dalších akademických institucích ve Velké Británii, USA, Německu, Rumunsku a FSU (včetně Londýna, Bostonu, Baltimoru, Washingtonu, Postupimi, Bukurešti, Kluže, Moskvy, Kyjeva, Lvova, Charkova, Rigy, Minsku a Baku) a působil jako politický komentátor v izraelské televizi Channel Nine. Rozhlas Hlas Izraele, Rádio Svoboda a ruská služba BBC. Jeho rozhovory a články se často objevují v různých izraelských, amerických a evropských, stejně jako v tištěných a elektronických médiích FSU.

Mezi jeho akademické publikace patří 9 knih, 8 editovaných sbírek, několik monografií a řada článků o izraelské, východoevropské, židovské a africké politice a společnosti. Mezi knihy patří: Dokumenty o ukrajinské židovské identitě a emigraci (Londýn, 2004); „Ruští“ Izraelci „doma“ a „v zahraničí“: migrace, identita a kultura (Ramat-Gan, 2011); Postsovětská židovská mládež (Moskva a Ramat-Gan, 2013); Systémy politických stran a volební trendy v Izraeli na počátku 21. století (Moskva, 2014); „Třetí Izrael“: rusky mluvící komunita a politika v současném židovském státě (Moskva, 2015); Z Ruska do Izraele… A zpátky? Současná transnacionální rusko-izraelská diaspora (Berlín a Boston, 2022), Židé současných postsovětských států: Sociologické postřehy z Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Moldavska a Kazachstánu (Berlín a Boston, 2023). Od března 2022 působí prof. Khanin jako spolu editor akademické řady Post-Soviet Jewry in Transition v akademickém nakladatelství De Gruyter-Brill.