Kulatý stůl „Irácký ropný a plynový sektor z regionální perspektivy“

Datum publikace: 21. května 2024

Centrum blízkovýchodní vztahů (PCMR) Vysoké školy CEVRO uspořádalo uzavřený kulatý stůl „Irácký ropný a plynový sektor z regionální perspektivy: Vyhlídky a nezdary“ s Mohammedem Husseinem, seniorním analytikem společnosti Iraqi Oil Report a seniorním expertem v platformě Iraqi Economists Network. Akce proběhla dne 6. května 2024 na CEVRO.

Debatu moderoval Tomáš Kaválek, ředitel Centra blízkovýchodních vztahů (PCMR).

Akce proběhla podle Chatham House Rules.

Irák zůstává klíčovým dílem skládačky regionální a globální energetické bezpečnosti. Externí aktéři jako Írán, Turecko, země Zálivu, USA, státy EU i Rusko a Čína aktivně vstupují nejen do irácké politické politiky, ale také do tamního ropného a plynového sektoru. Během naší diskuse jsme se dotkli ožehavých témat, jako otázky rozvoje iráckého plynového sektoru s vyhlídkou exportu do zahraničí, včetně Evropy.

Dále jsme zhodnotili ruský, čínský a íránský vliv na irácký ropný a plynový sektor. Tématem rovněž bylo zapojení různých ozbrojených skupin v iráckém energetickém sektoru a jejich roli v tomto průmyslu. Řešili jsme také status implementovaných a plánovaných projektů strategických produktovodů v Iráku.

Životopis řečníka

Mohammed Hussein je seniorním výzkumným pracovníkem v Iraqi Oil Report a seniorním expertem v Iraqi Economists Network. Mohammed pochází z Iráckého Kurdistánu a získal magisterský titul v oboru ekonomie veřejné politiky na Barcelona School of Economics. Jeho výzkum se zaměřuje především na irácký energetický sektor a politickou ekonomii.

Mohamedovy články byly publikovány v předních periodicích, časopisech a think-tancích v oblasti ekonomie a politologie. Jeho práce byly publikovány na významných platformách, jako jsou Foreign Affairs, Foreign Policy, The Washington Institute for Near East Policy, Combat Terrorism Exchange, The Belfer Center for Science and International Affairs, LSE’s Middle East Center, Iraq Oil Report a Iraqi Economists Network. Mohammed také vypracoval výzkumné zprávy pro organizace OSN, International Crisis Group, German Institute fo Development Evaluation (DEval), Nordic Consulting Group a Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i pro iráckou federální a kurdistánskou regionální vládu.