Debata „Ženy a děti Islámského státu“

Datum publikace: 8. října 2019

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo veřejnou debatu na téma „Ženy a děti Islámského státu.“ Akce se uskutečnila v pondělí 7. října 2019 od 19:00 do 20:30 hodin v atriu vysoké školy CEVRO Institut (Jungmannova 17, Praha 1). Našimi hosty byly:

  • Lenka Klicperová, novinářka.
  • Markéta Kutilová, novinářka.

Novinářky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová diskutovaly na základě svých zkušeností ze Sýrie a Iráku fenomén žen a dětí Islámského státu v Iráku a Sýrii (ISIS). ISIS přilákal do svých řad minimálně 40 tisíc lidí ze zahraničí. Z toho až 25 % tvoří ženy a děti. Po vojenské porážce ISIS v Iráku v prosinci 2017 a v Sýrii v březnu 2019 čelíme otázce, jak naložit s ženami a dětmi ISIS ze zahraničí, které se nacházejí v detenčních zařízeních a uprchlických táborech. Jen v severosyrském táboře al-Húl se nachází až 75 tisíc žen a dětí, z toho je přes 11 tisíc zahraničního původu.

Debatu moderoval Tomáš Kaválek, ředitel Centra blízkovýchodních vztahů (PCMR).

Lenka Klicperová – novinářka a fotografka. Začínala jako zpravodajka, od roku 2004 do roku 2018 šéfredaktorka časopisu Lidé a Země. Pracovala v řadě afrických zemí, od Angoly přes Namibii, Nigérii, Tanzanii, Keňu, Etiopii, Mali, Burkinu Faso, Čad, Niger či Demokratickou republiku Kongo. Několikrát navštívila jako reportérka Afghánistán. Dostala se také do Somálska sužovaného několik dekád trvající válkou. Od roku 2014 se soustřeďuje na problematiku války s Islámským státem v Iráku a Sýrii. Od roku 2016 také pravidelně̌ spolupracuje s týdeníkem Reflex. Je spoluautorkou několika dokumentů (Slzy Konga, Latim – Obřezané, Iráčanky, Ženy v zemi Tálibánu, Nezlomené) a řady televizních reportáží. Věnuje se také přednáškové činnosti. Je nositelkou devíti cen a nominací v soutěži Czech Press Photo – jak za fotografie, tak za videotvorbu. V roce 2010 vyšla první kniha Afrika v nás, na níž spolupracovala s Olgou a Václavem Šilhovými a na niž volně navazuje Afrika v nás II. Z práce v Sýrii vznikly dvě knihy Islámskému státu na dostřel I a II, jejichž spoluautorkou je Markéta Kutilová. Společně navíc založily po první cestě do Sýrie veřejnou sbírku SOS Kobaní. Z jejího výtěžku podpořily školy a zdravotnická zařízení v severosyrském městě Kobaní. V roce 2018 vyšla jejich třetí společná kniha Ve válce. Vypráví příběhy lidí, kterým do života vstoupila válka v Iráku a v Sýrii. V roce 2018 byla Lenka zařazena českou verzí časopisu Forbes na seznam inspirativních osobností pro tento rok. Spolupracuje s mnoha českými médii, zejména s časopisem Reflex a pořadem Reportéři ČT. Věnuje se také přednáškové činnosti na Univerzitě Hradec Králové.

Markéta Kutilová – novinářka a publicistka. Začínala jako redaktorka v Lidových novinách. Pracovala v DR Kongo, Íránu, na Haiti, v Kambodži, Ugandě, Rwandě, Tanzánii, Indonésii, Libérii, Jordánsku atd. Posledních roky jezdí do Sýrie a Iráku a spolu s Lenkou Klicperovou dokumentuje válečné konflikty. Je spoluautorkou knih Islámskému státu na dostřel I a II a Ve válce. Spolupracuje s pořadem Reportéři ČT a dalšími médii. S Lenkou Klicperovou založila sbírku na pomoc lidem v syrském Kobaní www.soskobani.cz. Dalším jejím tématem je migrace. Své reportáže a články publikuje v mnoha českých i zahraničních médiích. Je spoluautorkou reportáží několikrát oceněných na Czech Press Photo. Věnuje se i přednáškové činnosti pro školy a veřejnost.