Debata „Vztahy mezi Tureckem a EU: Nekonečný příběh?“

Datum publikace: 1. února 2020

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo veřejnou debatu na téma „Vztahy mezi Tureckem a EU: Nekonečný příběh?“ Akce se uskutečnila ve čtvrtek 30.ledna od 17:00 do 18:30 hodin v atriu vysoké školy CEVRO Institut (Jungmannova 17, Praha 1). Našimi hosty byli:

  • Prof. Erhan Doğan, pedagog a výzkumný pracovník na Marmarské univerzitě v Istanbulu.
  • Karolína Lahučká, analytička Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) v Praze.

Naši hosté debatovali o nedávném vývoji vztahů Turecka a Evropské unie. Přednáška se také zaměřila na analýzu změn v turecké zahraniční politiky s ohledem na vztahy s evropskými zeměmi, Spojenými státy, Ruskem a angažmá Ankary na Blízkém východě.

Debatu moderoval Tomáš Kaválek, ředitel PCMR. 

Prof. Dr. Erhan Doğan je výzkumníkem a pedagogem na Katedře politologie a mezinárodních vztahů Marmarské univerzity v Istanbulu od roku 2003. Vyučuje zde kurzy týkající se komparativní politiky, Evropské unie, vztahů mezi Tureckem a EU a občanské společnosti. Jeho výzkum se soustředí na dopady interakcí mezi Tureckem a EU a jejich důsledky pro tureckou politiku. Prof. Doğan zkoumal například dopady vízové politiky EU na cestovní a politické chování tureckých občanů. Dále se věnoval otázce nárůstu vlivu občanské společnosti a nevládních organizací na tureckou zahraniční politiku. Prof. Doğan působil na Ohio State University v letech 1999 až 2000, na Free University of Brussels-ULB v roce 2002, na Dublin City Unviersity v Irsku v letech 2008 až 2009, na Higher School of Economics v Moskvě (2013) a Jawaharlal Nehru Univeristy v Indii v roce 2014.

Karolína Lahučká získala svůj magisterský titul v oborech politologie and turkologie na Filozofické fakultě Karlovy Univerzity, kde se soustředila na mezinárodní vztahy. Zde pokračuje i ve svém doktorandském studii, přičemž se věnuje moderní historii Turecka. Karolína se zaměřuje na současný politický vývoj v Turecku, politiky prezidenta Erdoğana a změny v podobách tureckého nacionalismu. Dále se věnuje vztahům mezi NATO a Tureckem a rolí Ankary na Blízkém východ. V roce 2019 získala Karolína výzkumné stipendium na Asien-Afrika Institut na Univerzitě v Hamburku. Pracuje jako projektová koordinátorka a analytička Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) v Praze.