Debata „Jak světové mocnosti, regionální armády a teroristické organizace formují Blízký východ 21. století?“

Datum publikace: 20. února 2020

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo veřejnou debatu s názvem „Jak světové mocnosti, regionální armády a teroristické organizace formují Blízký východ 21. století?“ Akce proběhla ve čtvrtek 20. února 2020 od 17:00 v atriu Vysoké školy CEVRO Institut (Jungmannova 17, Praha 1). Naším hostem byl:

  • Shmuel Bar, dlouholetí izraelský zpravodajský důstojník.

Shmuel Bar přiblížil dynamiku takzvané „Nové Velké hry“ v regionu Blízkého a Středního východu z pohledu dlouholetého izraelského zpravodajského důstojníka.

Debatu moderoval Tomáš Pojar, prorektor pro zahraniční vztahy Vysoké školy CEVRO Institut.

Akce se konala za podpory International Institute for Counter-terrorism na IDC Herzliya.

Dr. Shmuel Bar sloužil přes třicet let v rámci izraelské zpravodajské komunity. Nejprve ve Zpravodajské službě Izraelských obranných sil a dále v Kanceláři premiéra, včetně působení na diplomatických postech v Evropě. Dr. Bar pracoval jako ředitel pro studijní záležitosti na Institute of Policy and Strategy na IDC Herzliya, jako výzkumník na Hudson Institute a dále jako pracoval na Hoover Institute na Stanford University. Odborně se specializuje na radikální islám a terorismus, teorie odstrašení, blízkovýchodních politiku, problematiku šíření zbraní a další. Dr. Bar vedl desítky výzkumných projektů pro americké vládní agentury a publikoval přes padesát knih a článků věnujících se problematice Blízkého východu. Dr. Bar získal doktorát na Tel Aviv University v oboru historie Blízkého východu. Zároveň vede svojí vlastní výzkumnou síť, která produkuje strategické analýzy týkajících se vývoje na Blízkém východě a založil a řídí technologickou firmu IntuView, která vyvíjí nástroje umělé intuice pro potřeby analýzy textových dokumentů.