Kulatý stůl „Mali: Bezpečnostní situace v Sahelu v kontextu evropského angažmá“

Datum publikace: 1. prosince 2021

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo uzavřený kulatý stůl „Mali: Bezpečnostní situace v Sahelu v kontextu evropského angažmá“ s Dr. Aly Tounkarou, ředitelem Centra pro bezpečnostní a strategická studia v Sahelu a výzkumným pracovníkem a pedagogem na Université des Lettres et des Sciences Humaines de Bamako. Akce proběhla ve středu 1. prosince od 12:00 do 13:30 v CEVRO Institutu (Jungmannova 28/17, Praha 110 00).

Cílem tohoto uzavřeného kulatého stolu bylo probrat současnou bezpečnostní a geopolitickou situaci v Mali a státech G5 Sahel v kontextu působení evropských vojenských složek v boji proti radikálním islamistům. Pozornost byla věnovaná zejména zhoršující se bezpečnostní situaci, evropské vojenské spolupráci a budoucnosti nasazení českých a dalších evropských vojenských složek v regionu.

Setkání proběhlo podle Chatham House Rules.

Kulatý stůl moderoval Vojtěch Bílý, výzkumný pracovník PCMR.

Dr. Aly Tounkara je ředitel Centra pro bezpečnostní a strategická studia v Sahelu (Centre des Études Sécuritaires et Stratégiques au Sahel – CE3S), výzkumný pracovník a pedagog na Université des Lettres et des Sciences Humaines de Bamako (ULSHB) a autor řady vědeckých textů. Je expert na otázky radikálního islamismu, pravidelný komentátor v lokálních i světových médiích. Jeho výzkum se zaměřuje na bezpečnostní otázky v rámci Sahelu, politický islám a gender. Realizoval řadu studií na téma náboženského extremismu. Spolupracuje s řadou národních i mezinárodních nevládních organizací působících v Africe.