Kulatý stůl s R. Stephenem Beecroftem o situaci na Sinaji a roli MFO

Datum publikace: 7. dubna 2022

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) a Centrum Transatlantických vztahů (PCTR) CEVRO Institutu uspořádali uzavřený kulatý stůl o situaci na Sinaji a roli Multinational Force and Observers (MFO) s ambasadorem R. Stephenem Beecroftem, ředitelem MFO. Akce se konala dne 4. dubna 2022 v CEVRO Institutu (Jungmannova 28/17, Praha).

Cílem tohoto uzavřeného setkání bylo prodiskutovat současnou bezpečnostní a geopolitickou situaci na Sinaji a stav egyptsko-izraelské mírové dohody. Ambasador Beecroft a další hosté se zaměřili zejména na důležitost role Multinational Force and Observers (MFO) na Sinaji. MFO zajišťuje též implementaci egyptsko-izraelské mírové dohody a dohlíží na to, aby nebyla smluvními stranami porušována.

Debata proběhla podle Chatham House Rules.

Kulatý stůl moderovala RNDr. Veronika Kuchyňová-Šmigolová, ředitelka Odboru amerických států na Ministerstvu zahraničích věcí ČR.

Ambassador R. Stephen Beecroft v součanosti působí jako ředitel MFO. V letech 2014-2017 sloužil jako americký velvyslanec v Egyptě. Jako seniorní kariérní diplomat sloužil i na dalších postech v regionu – jako velvyslanec v Iráku v letech 2012-2014 a také jako americká ambasador v Jordánsku do roku 2008 do roku 2011.