Policy paper „Další turecká operace v Sýrii: Zbožné přání Ankary, nebo reálná možnost?“

Datum publikace: 18. srpna 2022

Ramazan Ozel z Centra blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu publikoval policy paper s názvem „Další turecká operace v Sýrii: Zbožné přání Ankary, nebo reálná možnost?“

Text analyzuje možnost další turecké vojenské operace v severní Sýrii. Případná operace, která by byla již čtvrtou tureckou vojenskou intervencí v Sýrii, se může soustředit na oblasti Manbídže, Kobani či Tal Rifaatu. Již nyní ale tyto plány čelí nesouhlasu USA, Ruska a Íránu. Všichni tito aktéři mají navíc vojenskou přítomnost v severní Sýrii.

Dřívější turecké vojenské intervence proti kurdským silám ovlivnily volební výsledky v Turecku ve prospěch vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje. Zemi čekají prezidentské a parlamentní volby v červnu 2023. Postoje veřejnosti vůči syrským uprchlíkům jsou navíc čím dál více nepřátelské. Pravděpodobnost další turecké akce je tak čím dál větší. Na straně druhů však jakoukoliv rozsáhlou tureckou vojenskou operaci vetuje USA, Rusko, Írán i Damašek, což zase možnost takové akce snižuje.

Přečtěte si plný text policy paper v angličtině kliknutím na tlačítko níže.