Kulatý stůl s Ziryanem Rojhilati na téma probíhajících protivládních demonstrací v Íránu

Datum publikace: 18. října 2022

Centrum blízkovýchodní vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo uzavřený kulatý stůl na téma probíhajících protivládních demonstrací v Íránu a jejich regioálních dopadů s Ziryanem Rojhilatim, ředitelem Rudaw Research Center. Akce se konala dne 14. října na CEVRO Institutu (Jungmannova 28/17, Praha).

V Íránu probíhají rozsáhlé demonstrace a nepokoje po smrti Mahsy (Zhiny) Amini po jejím zadržení nechvalně známou morální policií. Diskutovali jsme o rozsahu a stavu probíhajících protestů v Íránu a jejich vnitropolitické i zahraničněpolitické implikace pro íránský režim. Vývoj v Íránu má dalekosáhlé důsledky pro regionální situaci včetně (irácké) kurdské politiky, irácké politiky i dění v Sýrii a Libanonu.

Akce proběhla podle Chatham House Rules.

Debatu moderoval Tomáš Kaválek, ředitel Centra blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu.

Ziryan Rojhilati je ředitelem think-tanku Rudaw Research Center (RRC), které se nachází v Regionu iráckého Kurdistánu. RRC je součástí Rudaw Media Network, jedné z největších mediálních společností operujících v Iráckém Kurdistánu. Ziryan je politický analytik, který se soustředí na problematiku kudské politiky v Íránu, Iráku, Turecku a Sýrii a zároveň na vnitřní politiku a bezpečnostní vývoj v těch zemích. Předtím pracoval pro řadu místních mediálních a výzkumných organizací. Působil mimo jiné jako šéfredaktor Rádia Nawa v letech 2009 až 2013. Ziryan získal titul ze Suleimani Polytechnic University.