Kulatý stůl s Ronem Schleiferem „Izraelská zkušenost s psychologickými operacemi“

Datum publikace: 14. června 2023

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu uspořádalo uzavřený kulatý stůl s názvem „Izraelská zkušenost s psychologickými operacemi.“ Naším hostem byl Dr. Ron Schleifer, izraelský expert na psychologický boj a vztahy médii a armádou. Ron Schleifer působí jako seniorní přednášející na School of Communication Ariel University. Akce se konala dne 14. června 2023 v CEVRO Institutu.

Debatu moderoval Tomáš Pojar, poradce pro národní bezpečnost Vlády České republiky.

Akce proběhla podle Chatham House Rules.

Životopis Rona Schleifera

Dr. Ron Schleifer je izraleský export na informační/psychologický boj a vztahy mezi médii a armádou. Během svoji dlouhé kariéry působil jak v Izraelských obranných silách (IDF), tak v akademické sféře v Izraeli i v zahraničí. Schleiferovy hlavní výzkumne zájmy zahrnují informační a psychologický boj (PSYOP), globální komunikaci, kyberbezpečnost, vztahy mezi armádou a médii a národní bezpečnost. Působí jako seniorní přednášející na School of Communication Ariel University.

Schleifer pokračuje ve svém výzkumu izraleského vojenského establishmentu a dalších bezpečnostních organizací se zaměřením na rozvoj komunikace. Jeho teoretické zkušenosti vycházejí z mnoha let vyučování na Univerzitě taktického velení IDF (MALTAK), včetně jejího kurzu Seniorního velení (PUM).

Schleifer spolupracuji s izraelskými i zahraničními médii, kde pravidelně komentuje tématiku informačního boje. V roce 2010 získal Haikinovu cenu za nejlepší knihu o strategii (Psychologický boj, vyšlo v hebrejštině na Univerzitě v Haifě). Je rovněž aktivní v několik profesních sdruženích jako Association for the Study of the Middle East and Africa (ASMEA). Schleifer založill pravidelnou knížní cenu za díla o bezpečnostních otázkách v Izraeli. Jeho kniha o psychologických operacích v arabsko-izraleském konfliktu byla publikována nakladatelstvím Palgrave Macmillen a jeho připravovaná kniha se bude věnovat psychologickým operacím v době sociálních médií a digitálního věku.