Kulatý stůl „Jemen zapletený: Diskuse nad současnou dynamikou“

Datum publikace: 7. června 2024

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) Vysoké školy CEVRO uspořádalo uzavřený kulatý stůl s názvem „Jemen zapletený: Diskuse nad současnou dynamikou“ s Nadwou al-Dawsari, nerezidentní výzkumnicí v Middle East Institute (MEI) a výzkumnicí v Center on Armed Groups. Akce se konala dne 6. června 2024.

Debatu moderoval Tomáš Kaválek, ředitel Centra blízkovýchodních vztahů (PCMR).

Akce proběhla podle Chatham House Rules.

Jemen je zmítán svojí poslední občanskou válkou po více než dekádu. Diskutovali jsme o současné situaci v zemi, která má ke stabilitě velmi daleko. Húsijové zůstávají klíčovým aktérem, který kontroluje severozápad země. Zbytek země je zatím rozdělen mezi jemenskou vládu, mezinárodně uznávanou ze strany OSN a další aktéry, jako je Jižní přechodná rada. Dále jsem debatovali o tom, že al-Kájda na Arabském poloostrově se sice může zdát momentálně potlačená, nicméně rozhodně není poražená či vymýcená. Jemen se navíc ještě potýká s akutní humanitární krizí. Podle údajů OSN z roku 2024 je 17,6 milionů lidí v situaci, kdy nemá zajištěnou dostatečnou potravinovou bezpečnost.

Dále jsme probírali roli regionálních a globálních aktérů v Jemenu, který je hřištěm plejády mocností. Regionální hráči jsou hlavně Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Na druhé straně stojí Írán, který nahlíží na Húsije jako na integrální součást jejich sítě spřátelených nestátních ozbrojených aktérů prosazujících zájmy Teheránu v regionu. Jemenu se zároveň dostalo velké mezinárodní pozornosti v důsledku útoků Húsijů na klíčové námořní trasy v kontextu války mezi Izraelem a Hamásem a konfrontace mezi Íránem a jeho protivníky.

Životopis řečníka

Nadwa al-Dawsari je zkušenou výzkumnicí, analytičkou konfliktů a politickou poradkyní s dvaceti lety zkušeností z terénu z Jemenu a širšího Blízkého východu. V současnosti působí jako nerezidentní vědkyně v Middle East Institute (MEI) a výzkumnice v Center on Armed Groups. Věnovala se poradenství poradenství pro policymakery, pro americké i evropské donory, regionální aktéry, agentury OSN a humanitární organizace. Nadwa se často účastní odborných diskusí o Jemenu a širším Blízkém východu a její práce je publikována předními americkými a evropskými think-tanky.

Nadwa dříve působila jako seniorní poradkyně pro konflikty ve World Food Program, ředitelka pro Jemen v Center for Civilians in Conflict. Byla také zakládající ředitelkou organizace Partners Yemen, poradkyně v Partners Global a seniorní programová ředitelka v National Democratic Institute.

Mezi výzkumné zájmy Nadwy patří konflikt v Jemenu a jeho propojení s širší geopolitickou dynamikou na Blízkém východě. Věnuje se dopadům americké politiky, mezinárodních snah o řešení konfliktu, protiteroristické politiky a rozvojové pomoci na stabilitu a bezpečnost v Jemenu v kontextu proliferace působení nestátních ozbrojených aktérů a proxy v regionu.