Centrum blízkovýchodních vztahů v akademickém roce 2021/22

Datum publikace: 8. srpna 2022

Veřejné akce

Dne 31. srpna 2021 PCMR uspořádalo debatu s názvem „Afghánistán zpět pod Tálibánem.“ Našimi hosty byli novinářka Lenka Klicperová, bývalý vedoucí civilní částí Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Matyáš Zrno a prezident Česko-afghánské smíšené obchodní komory Fawad Nadri. Naši hosté debatovali o příčinách a dopadech současné situace a budoucím vývoji v Afghánistánu po kolapsu centrální vlády a opětovném převzetí moci Tálibánem. Podrobnosti naleznete ZDE.

Dne 11. října 2021 PCMR společně s PCTR uspořádali debatu „Vítězství Talibanu v Afghánistánu: Dopady stažení USA na evropskou a globální bezpečnost.“ Naším hostem byl prof. Gilles Kepel z Paris Sciences a Lettres University. Debata se zaměřila na důsledky chaotického stahování koaličních sil z Afghánistánu a na to, že Taliban opět rozhodujícím způsobem převzal kontrolu nad zemí. Akce se konala v rámci Festivalu demokracie pořádaného organizací Forum 2000. Podrobnosti naleznete ZDE.

Dne 18. listopadu 2021 PCMR uspořádalo veřejnou debatu na téma „Irák po volbách: Mezi odolným statem quo a hybateli změny.“ Naším hostem byl Hiwa Osman, oceňovaný irácký kurdský novinář, analytik a komentátor. V letech 2005-2008 působil jako mediální poradce prezidenta Džalála Talabáního. Akce se soustředila na politickou a bezpečnostní situaci v Iráku po ostře sledovaných parlamentních volbách uspořádaných v říjnu 2021. Podrobnosti naleznete ZDE.

Dne 1. prosince 2021 uspořádalo PCMR veřejnou debatu na téma „Mali: Nové bojiště ve válce proti teroru?“. Našimi hosty byli dr. Aly Tounkara, ředitel Centra pro bezpečnostní a strategická studia v Sahelu a Jan Havránek, náměstek pro řízení Sekce obranné politiky a strategie na Ministerstvu obrany ČR. Naši hosté debatovali o současné bezpečnostní a geopolitické situaci v Mali a státech G5 Sahel v kontextu zapojení českých a dalších evropských vojenských složek v boji proti radikálním islamistům. Podrobnosti naleznete ZDE.

 

Kulaté stoly

Dne 19. listopadu 2021 PCMR uspořádalo kulatý stůl s názvem „Irák po volbách: Co můžeme očekávat?“ s Hiwou Osmanem, oceňovaným iráckým kurdským novinářem, analytikem a komentátorem. Cílem tohoto uzavřeného expertního setkání byla diskuse na výsledky předčasných parlamentních voleb, které se v Iráku konaly v říjnu 2021, a jejich důsledků. Podrobnosti naleznete ZDE.

Dne 1. prosince 2021 PCMR uspořádalo uzavřený kulatý stůl „Mali: Bezpečnostní situace v Sahelu v kontextu evropského angažmá“ s Dr. Aly Tounkarou, ředitelem Centra pro bezpečnostní a strategická studia v Sahelu. Cílem tohoto uzavřeného kulatého stolu bylo probrat současnou bezpečnostní a geopolitickou situaci v Mali a státech G5 Sahel v kontextu působení evropských vojenských složek v boji proti radikálním islamistům. Podrobnosti naleznete ZDE.

Dne 4. dubna 2022 uspořádali PCMR společně s PCTR uzavřený kulatý stůl o situaci na Sinaji a roli Multinational Force and Observers (MFO) s ambasadorem R. Stephenem Beecroftem, ředitelem MFO. Cílem tohoto uzavřeného setkání bylo prodiskutovat současnou bezpečnostní a geopolitickou situaci na Sinaji a stav egyptsko-izraelské mírové dohody. Amb. Beecroft a další hosté se zaměřili zejména na důležitost role Multinational Force and Observers (MFO) na Sinaji. Podrobnosti naleznete ZDE.

Dne 5. dubna uspořádali PCMR společně s PCTR kulatý stůl na téma „Vztahy mezi Tureckem a EU v kontextu ruské agrese na Ukrajině“ s ambasadorem Farukem Kaymakcım, náměstkem tureckého ministerstva zahraničí a ředitelem pro evropské záležitosti. Tématem byl zejména možný vývoj vztahů mezi Tureckem a EU ve světle ruské invaze na Ukrajinu, energetická bezpečnosti i role Ankary jako mediátora během války na Ukrajině. Podrobnosti naleznete ZDE.

 

Publikace

Výzkumník PCMR Vojtěch Bílý publikoval v srpnu 2021 článek „Konec operace Barkhane: nová kapitola boje proti islamistickému terorismu v Sahelu“ pro The Conservative. Analyzoval v něm bezpečnostní a politickou situaci v Sahelu v kontextu omezování francouzského angažmá v regionu. Článek reflektuje i dopady na působení českých vojáků v Mali. Podrobnosti naleznete ZDE.

Ředitel PCMR Tomáš Kaválek publikoval v prosinci 2021 článek „Proč tolik Kurdů opouští Irácký Kurdistán“ pro magazín Zenith, který zkoumá faktory ovlivňující migrační vlnu z Iráckého Kurdistánu. Iráčtí Kurdové tvoří významný podíl nelegálních migrantů, kteří uvízli na polsko-běloruské hranici. Podrobnosti naleznete ZDE.

V březnu 2022 publikoval Ziryan Rojhelati, ředitel Rudaw Research Center v Iráckém Kurdistánu pro Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu policy paper „Raketový útok na Erbíl: Pokračování íránské politiky a útoků.“ Text identifikuje hlavní implikace a důvody pro útok balistickými raketami na cíle v Iráckém Kurdistánu pro Erbíl a Irák jako takový v kontextu regionálního soupeření na Blízkém východě. Podrobnosti naleznete ZDE.

V dubnu 2022 publikoval Ramazan Özel, výzkumný stážista PCMR policy paper, který se věnuje současným politickým aliancím v předvečer tureckých prezidentských a parlamentních voleb, které jsou oboje naplánovány na červen 2023. Policy paper s názvem „Tvorba koalic před tureckými prezidentskými volbami 2023: Co náš čeká?“ se věnuje procesu formování volebních koalic a vlivu nového volebního systému, který zásadní dopad na kalkulace a strategie politických stran v Turecku. Podrobnosti naleznete ZDE.

V červenci 2022 publikoval Ramazan Özel, výzkumný stážista PCMR policy paper s názvem „Pivotální role pro-kurdské strany HDP v turecké politice.“ Text analyzuje roli Lidové demokratické strany (HDP) v turecké politice v kontextu připravovaných prezidentských a parlamentních voleb, které se mají konat v roce 2023. Podrobnosti naleznete ZDE.

 

Mediální výstupy

Dne 2. prosince 2021 jsme publikovali rozhovor s prominentním iráckým kurdským novinářem a bývalým poradcem iráckého prezidenta Hiwou Osmanem.  O směřování Iráku po nedávných předčasných volbách, oslabení vlivu Íránu či budování důvěry ve volební proces s ním hovořil Tomáš Kaválek, ředitel PCMR v interview pro CEVRO ARENU. Podrobnosti naleznete ZDE.

Dne 18. února 2022 poskytnul Tomáš Kaválek, ředitel PCMR rozhovor pro Seznam Zprávy o současné situaci v syrském Idlíbu, kde byl při americké speciální operaci zabit další z lídrů Islámského státu v Iráku a Sýrii (ISIS) Hadži Abdalláh alias Abú Ibrahím al-Kurajší. Rozhovor se soustředil na současnou situaci v Idlíbu a zapojení rozličných ozbrojených aktérů v kontextu syrské občanské války. Podrobnosti naleznete ZDE.

 

Ostatní

V březnu 2022 spustilo PCMR svojí novou webovou stránku www.pcmr.cz. Podrobnosti naleznete ZDE.

K 1. březnu 2022 PCMR přivítalo nového výzkumného stážistu Ramazana Özela. Ramazan je v současnosti magisterským studentem v oboru Mezinárodní organizace a krizové řízení na Fridrich-Schiller University v Jeně v Německu. Ramazan se k PCMR připojil, aby se podílel na chodu PCMR a především pokračoval ve svém vlastnímu výzkumu bezpečnostních otázek na Blízkém východě. Podrobnosti naleznete ZDE.

V červenci 2022 navštívil výzkumník PCMR Vojtěch Bílý Mali. Účelem návštěvy byl podpis Memorandum of Understanding mezi CEVRO Institutem a École de Maintien de la Paix Alioune Blondin Beye (EMP-ABB), v angličtině Alioune Blondin Beye Peace Keeping School. Spolupráce s EMP-ABB zahrnuje aktivity jako je společný výzkum a analýzy v oblasti budování míru a bezpečnosti, společné publikace, výměna lektorů a sdílení zkušeností a znalostí. Vojtěch Bílý na EMP-ABB rovněž přednášel o zkušenostech z mírových jednáních ve Středoafrické republice. Podrobnosti naleznete ZDE.

Výzkumník PCMR Vojtěch Bílý se v Mali také sešel s imámem Mahmoudem Dicko. Imám Dicko je jedna z nejvýznamnějších politicko-náboženských figur v zemi, který rovněž na počátku roku 2020 podporoval opozičních hnutí v Mali. Imám Dicko a Vojtěch Bílý diskutovali o výzvách, před kterými Mali stojí. Podrobnosti naleznete ZDE.